Десетки сигнали за проблеми с машините в София  и в

...
Десетки сигнали за проблеми с машините в София  и в
Коментари Харесай

"Прости принтери" печатаха различен от зададения вот

Десетки сигнали за проблеми с машините в София  и в цялата страна заваляха в деня на балотажа в неделя. В съвсем всички столични региони устройства всеобщо не изкарваха разписки или ги даваха смачкани. На доста места гласуващи показаха, че са поискали да дадат своят глас за двата избора - и за кмет на столицата, и за кмет на регион, само че след това излизала единствено част от разписката, а не цялата или с друг от заложения избор. Стигна се до там, че машинното гласоподаване в столицата въобще можеше да бъде прекратено.

Имаше неработещи устройства в Триадица, Изгрев, Възраждане, Красна поляна и Кремиковци . От ОИК в София показаха, че чакат инструкции от ЦИК по какъв начин да действат. Едва следобяд ЦИК все пак  изпрати напътствие към ОИК, с което да им укаже по какъв начин да работят при сигнали за дефектни машини.
" Получени са сигнали, че се отпечатват бели бюлетини и по-късо са отрязани от принтера на машината ”,  разгласи на брифинг зам.-шефът и представител на ЦИК Росица Матева.

Това наложи незабавно вкарване на нови варианти и правила. Тя съобщи, че комисията е изпратила инструкции на ОИК, в случай че не се открива вотът на гласоподавателя върху отпечатаните бюлетини, да му бъде предоставена опция да гласоподава повторно по определен от него метод. Стигна се и до друга мярка. Матева прикани членовете на СИК да слагат и по един щемпел върху бюлетините от машинно гласоподаване, както и да слагат два върху хартиените бюлетини.

Междувременно стана ясно, че машинното гласоподаване е било спряно в 20 секции поради разнообразни сигнали като проблем с флашпаметите, незареждащ програмен продукт, проблем със смарткартата.

На въпрос за коментара на премиера Николай Денков по отношение на проблемите с машините за гласоподаване, които подчиненото му МЕУ подсигурява, че работят ОК, Матева съобщи, че не знае каква е повода да не е съумял да гласоподава от първия път.

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР